Bez obzira koliko je staro vaše prvo dete, svakako će morati da prodje kroz proces prilagodjavanja kada na scenu stupi mladji brat ili sestra. Ovi saveti će vam pomoći kako da sve te promene prodju što „bezbolnije“ po sve. Naravno, malo ljubomore i zavisti je neizbežan period kroz koji prolaze svi prvenci, medjutim način kako ćete se nositi sa time odrediće da li će dete svog mladjeg brata ili sestru prihvatiti kao druga ili suparnika!? Nemojte nikako pokušavati da „popravite“ dečija negativna osećanja, već pokušajte da ih razumete i prihvatite. Uvek pohvalite dete kada se lepo ponaša ili igra sa bebom.

Naše „godina-po-godina“ uputstvo će vam svakako biti od velike koristi. Medjutim, ono što je najvažnije, bez obzira na starost prvog deteta, nikako se ne sme beba „okriviti“ za bilo koju negativnu stvar koja se pojavi u svakodnevnoj rutini!

Starost deteta: ispod 24 meseca

Šta možete da očekujete

U ovom dobu deca su praktično nesvesna dolaska nove bebe. Medjutim, postoje mišljenja da ovo u stvari veoma lako može biti i najteži period adaptacije na novu bebu. Svako dete očekuje dovoljnu pažnju mame za sebe, a sa dve godine to je puna pažnja. Sve manje od toga može izazvati ljubomoru i povećati otpor ka prihvatanju bebe za „punopravnog člana“ porodice. Iako vam se čini da vaše starije dete nije vidljivo uznemireno, moguće je da ono ipak tuguje zbog promene u životu koja joj se ne svidja. Često se ova tuga ne manifestuje kao otvorena ljubomora ili izliv besa, sve dok beba ne počne da grabi igračke i stvari od starijeg deteta.

Kako da se nosite sa time

Za početak uživajte u miru dok možete, ali ipak odvojite svakog dana malo vremena za starije dete, makar to bilo samo 15-minutna pauza za neku priču ili pesmicu, dok neko drugi drži bebu. Takodje, obavezno se nasmešite svaki put kada dete udje u sobu, bez obzira na to koliko ste umorni. Ne treba mnogo snage za poneki poljubac ili zagraljaj za nekoga kome baš to treba. Medjutim, nemojte upasti u zamku da pregovarate i previše povladjujete starijem detetu. Ako se ono prenemaže, jer hoće da ga uzmete, dok na primer dojite bebu, vi recite „Ne mogu sad da te uzmem i ja sam isto tužna, ali dodji pridruži se nama i čim ja završim, uzeću te pa da se grlimo“.

Starost deteta: 2 – 3 godine

Šta možete da očekujete

Mnogo dece u ovom godištu postaju razmažena, plačljiva i naporna, posebno dok ne splasne cela euforija oko dolaska nove bebe. Dete može da traži ponovo da se neguje i hrani kao što je to bilo ranije. Na primer, da se vrati cucli od koje se davno odviklo. Zatim, dete koje spava u svojoj sobi, odjednom može da želi da spava sa vama u krevetu, posebno ako se u vašoj sobi nalazi beba. Čak se može desiti i da ima noćne more ili da ustaje u 3 časa iza ponoći kada se oglasi beba. Sa jedne strane, starije dete želi opet da bude beba, a sa druge želi svoju autonomiju i nezavisnost!?

Kako da se nosite sa time

Pokušajte za početak da dečja osećanja iskažete rečima, koje će ono moći da razume. Probajte nešto nalik ovome – „Izgleda da ti se baš svidja da ponovo budeš beba“. Onda uzmite da se igrate sa njim kao da je beba. Što se više uživite u to, biće smešnije i zabavnije i to će pomoći da dete više ne bude tužno ili ljuto. Uskoro to više neće tražiti i makar taj problem će biti rešen.

Da biste pomogli detetu da se prilagodi na nove životne prilike, planirajte unapred još za vreme trudnoće. Na primer, ako je dete naviklo da ga mama budi ujutro i sprema mu doručak, tu obavezu bi mogao da preuzme tata i pre nego što se beba rodi. Naravno, tata mora obavezno da kaže da je srećan što je sada on zadužen za jutarnje druženje. Takodje, ako će beba da spava u krevecu starijeg deteta, obavezno mu kupite krevet par meseci ranije, kako bi se naviklo i ne bi krivilo bebu zbog toga.

Starost deteta: 4 – 6 godina

Šta možete da očekujete

Deca u ovom godištu su mnogo razumnija i može se mnogo lakše objasniti kakve su promene nastupile i kako je to sve pozitivno i nema razloga za bilo kakvu ljutnju. Ako beba stalno uzima igračke od starijeg deteta, odvojite njegove omiljene i stavite sa strane. Podrazumeva se da veoma mali predmeti ili igračke, koje bi beba mogla da proguta, obavezno moraju biti van njenog domašaja. Detetov svet je sada mnogo širi i zanimljiviji, pa se ne oslanja na vas za sve što ga interesuje. Medjutim, vi ste i dalje osoba za koju je najviše vezana i ako ne dobije dovoljno pažnje koju želi, može se osetiti da je zapostavljen.

Kako da se nosite sa time

Vreme „jedan-na-jedan“ sa starijim detetom je najbolji lek za njegov strah od zapostavljenosti. Čak i ako je to samo odlazak u prodavnicu, pozovite ga da krene sa vama i ostavite bebu sa ocem, bako ili dekom, ako je to moguće.
Kada beba radi nešto što iritira starije dete, vi se složite sa njim i recite na primer, „Hajde da pustimu neku lepu muziku na telefonu, da ga smirimo što plače. Znam da je teško, hajmo zajedno duboko da udahnemo i to će brzo proći…“

Starost deteta: 7 – 8 godina

Šta možete da očekujete

Ako pitate dete kako je provelo dan, ono može odgovoriti samo sa kratkim: „Lepo“. Potrebno je mnogo više truda da se deca u ovom godištu „otvore“ i počnu da pričaju o svojim osećanjima, kojih su svakako svesna. Veliki izazov je da izraze bilo koju vrstu ljubomore koju treba rešavati, jer ako je potisnuta može kasnije dovesti do bezobraznog ponašanja, kao što je neposlušnost, inat ili čak animozitet ka bebi.

Kako da se nosite sa time

Kod dece u ovom godištu, tajno oružje da se otvore i iskažu svoja osećanja može biti desetominutno druženje uveče i igranje pred spavanje. Dok celog dana dete može da bude malo povučeno, uveče se opusti i o svemu se slobodno priča. Stručnjaci kažu da bi trebalo da pitate dete da li se seća kako je bilo onda kad je ono bilo jedino dete u porodici i ako može da kaže kako se to razlikuje od trenutnog života. Možete da ga pitate da kaže šta je teže, a šta je zanimljivije od kada je došla beba. Ako primetite ljubomoru, recite mu da ga mnogo volite i pitajte da li ima nešto što bi mogli da mu pomognete. Recite o vremenu kad ste vi bili malo ljubomorni na svog mladjeg batu ili seku i kako je to potpuno normalno.

Da biste se još više zbližili sa starijim detetom, predložite mu da se uključi u brigu o bebi. Pozovite ga da vam pomogne da obavijete peškir oko bebe kada je izvadite iz kadice, da mu čita neku bajku dok vi pored peglate i slažete veš ili da pusti neku muziku i tako odvuče pažnju bebi od neprijatnog menjanja pelena. Medjutim, ipak morate biti pažljivi da ne postane mali bebisiter, koji vam na kraju može predstavljati teret, odnosno problem.