Ove jednostavne aktivnosti će naučiti decu da ovladaju osnovnim finansijskim principima, uključujući „odloženu korist“, budžetiranje, štednja, kamate i dr. Ne moramo da vam kažemo koliko je bitno da decu naučimo osnovama upravljanja novcem. Velika prepreka se javlja kada dodjemo do toga kako da to uradimo.

Roditelji se veoma često osećaju nesigurno na terenu na kome se i oni ne snalaze najbolje, odnosno misle da ni oni sami nemaju dovoljno znanja. Postoje čak i neka istraživanja da roditelji lakše sa decom pričaju o seksu ili drogama, nego o novcu. Medjutim, roditelji su svakako osobe sa ubedljivo najvećim uticajem na buduće dečije upravljanje finansijama.

Efekat leptira

Od svih veština sa novcem koje možete naučiti 4-5 godišnjake, “odložena korist“ je najkritičnija. Ova veština je neophodna i odraslim ljudima da bi pametno trošili, štedeli i investirali na dug rok.

Za decu postoji jedan veoma originalan i efektan način da razviju neophodno strpljenje sa običnim malim staklenikom za uzgajanje leptira. Potrebno je malo planiranja da se sve lepo postavi, a onda se čeka oko mesec dana da prodju sve faze razvoja jedinke (larve – gusenice – lutke – leptiri). To je „mala večnost“ za dete tog godišta.

Za vreme tog perioda, dete treba da ima odredjena zaduženja: da obezbedi svežu hranu, da održava sredinu vlažnom, čisti staklenik… Da bi proslavili svaku fazu razvoja, izdvojite odredjenu sumu novca za njega, da bi dete videlo kako njegova uštedjevina raste zajedno sa budućim leptirem.

Prosto k’o pasulj

Ništa ne motiviše decu (ili odrasle) kao omiljena hrana, odnosno poslastice! Ova aktivnost uči šestogodišnjake i stariju decu kako se formira i troši budžet – veština koja će im biti veoma korisna kasnije u životu.

Kao prvo, posetite lokalnu poslastičarnicu i proverite cenu neke male torte. A sada jedan izazov: Da li može da napravi istu poslasticu za manje novca?!

Pravac u samoposlugu, sa detaljnim receptom i zapišite cene svih sastojaka. Ako je ukupan iznos manji od cene torte u poslastičarnici, onda pravac u kuhinju da je napravite. Ako je vaš iznos veći od cene torte, onda ćete morati da obidjete još prodavnica u blizini, kako biste eventualno našli niže cene sastojaka, odnosno da nadjete jeftiniji način, da se napravi ista torta!

Veoma interesantno (eng. interest, kamata)

Poznata izreka kaže: Dinar uštedjen vredi više nego dinar zaradjen! Kumulativna kamata je kamen temeljac svih ličnih finansija. Ne samo da će naš investirani novac zaraditi kamatu, nego i kamata zaradjuje kamatu. Sedmogodišnjaci i starija deca će ovo najbolje shvatiti kroz konkretan primer, a šta je konkretnije od besplatnog novca!? Pošto su današnje kamatne stope na bankarsku štednju izuzetno male, primer ćemo demonstrirati kroz preuveličanu stopu od 100%.

Počnite tako što ćete dati detetu jedan dinar. Svakog sledećeg dana, platite kamatu onoliko koliko dete u tom trenutku ima novca. Drugog dana, dajte mu još jedan dinar, što je ukupno dva dinara. Trećeg dana, daćete mu 2 dinara i tako dalje. Dvanaestog dana, dete će već imati „zaradjeno“ 1.024 dinara i sve to zahvaljujući kumulativnoj kamati !!!