Iako vam se često čini da su dani sa malom decom naporni i predugi, budite svesni da godine brzo lete. Koristite ove korisne i praktične savete da biste uživali u zajednički provedenom vremenu.

Još nije počeo ni večernji dnevnik, a vi ste preumorni da ga odgledate. Spremanje doručka i užine, dovođenje deteta iz škole, domaći zadaci, kupanje, uspavljivanje… I sve to povrh redovnog posla (ili poslova) i ostalih obaveza iz „sveta odraslih“. Imate taman toliko snage da se dovučete do kreveta, kako biste mogli da ustanete rano ujutro i opet početi istu svakodnevnu rutinu. Svaki dan sa detetom može izgledati kao nedelja i svaka nedelja kao mesec dana.

Ipak, kako svaki rođendan prolazi, godine lete velikom brzinom. Petomesečna beba, u treptaju oka, postaje 5-godišnjak, a onda 15-godišnjak. Ovaj neumoljivi točak vremena, koji pretvara bebe u veliku decu, predstavlja još jedan „biološki sat“ sa kojim se mladi parovi suočavaju. Svaki dan donosi novu prekretnicu, neko malo čudo… Međutim, svakodnevni izazovi i problemi sa kojima se suočavate, sprečavaju vas da se u potpunosti prepustite neprocenjivim i nažalost neponovljivim trenucima dečjeg odrastanja.

Svaka nauka, filozofija i uopšte saveti o roditeljstvu, svode se na jednu važnu stvar: Vašem detetu je potrebno što više kvalitetnog vremena koje će provesti sa vama! Njima je potrebno da vide ko ste vi i kako provodite svoj život. Zauzvrat, oni će pomoći vama da još više upoznate sami sebe!

Kada saberete sve vreme koje vaša deca provedu u vrtiću, odnosno školi, spavajući, kod drugara u kući, sa bebisiterkom, na izletima i ostale aktivnosti koje ne uključuju vaše prisustvo, preostalo vreme postaje veoma dragoceno. Ima samo 940 subota između rođenja deteta i njegovog polaska na fakultet, veoma često u veći grad. To vam možda izgleda mnogo, ali koliko ste njih do sada kvalitetno iskoristili? Ako imate 5-godišnjaka, 260 subota je već prošlo. Ups! Što su deca starija, to su njihove subote više zauzete za druženje sa drugovima i ostalim aktivnostima. Nedelje – takođe! Kakva je situacija sa radnim danima? U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta, možda će vam na raspolaganju biti svega nekoliko sati tokom radne nedelje da provedete sa njim

Kako bilo, umesto toga što brinete koliko minuta provodite sa svojim detetom svakog dana, potrudite se da pretvorite te minute u nezaboravne trenutke. Roditelji često kompenzuju manjak vremena, tako što zakazuju „kvalitetno vreme“. Dva sata brige o ekologiji, popodnevni odlazak u bioskop, večera u restoranu itd. Međutim, istina je da kvalitetno vreme može da iskrsne kada to najmanje očekujete – Da, i briga o ekologiji, ali takođe i u kolima na putu na košarkaški trening.

Pokušajte ovaj mentalni trik da vam pomogne da ponovo „podesite“ način razmišljanja. Tokom ludih, napornih dana, zamislite da navijete vaš „biološki roditeljski sat“ unapred u vreme kada su vaša deca odrasla i otišla od kuće. Zamislite sliku njihovih neurednih soba kao čiste i prazne. Pogledajte na zadnje sedište automobila, koje je usisano bez mrvica i bez sedišta za decu. Police u dečjoj sobi lepo složene sa prašnjavim igračkama. Nakon toga, vratite zamišljeni sat unazad u sadašnjost i vidite današnje surove minute kao ono što oni u suštini jesu: konačni i prolazni!

Neće svaki dan proveden sa vašom decom biti savršen, ali ćete ih se sećati sa dubokim osećajem zadovoljstva, zato što ste im pružili ono što im treba da bi uspeli u životu i takođe sebi omogućili da se osećate kao uspešan i dobar roditelj!

Iako se vreme ne može usporiti, u nastavku ćemo dati nekoliko saveta kako ga možete maksimalno kvalitetno iskoristiti.

Vežbajte roditeljsku meditaciju
Kada ste preopterećeni svojim obavezama, onda je lako uključiti „automatskog pilota“, dok ste sa decom. Međutim, ako su vam misli negde daleko tokom tih dragocenih trenutaka, onda ste propustili njihovo detinjstvo isto kao i da niste provodili vreme sa njima. Umesto toga, pokušajte da se prepustite „roditeljskoj meditaciji“, u kojoj ćete se fokusirati da vidite svoju decu, da ih čujete, da ih razumete i da stvarno budete iskreno zadivljeni sa onim što ste stvorili – mala čuda prirode, koja rastu kao trava i upijaju svet oko sebe kao sunđeri.

Imajte pizza veče
Večera kod kuće sa celom porodicom je posebna sama po sebi, ali vaša deca će biti još nestrpljivija, ako imate tematsko veče za hranu. Možete imati pizza veče, sendvič veče, palačinka veče… Pretvorite vašu kuhinju u italijanski restoran ili poslastičarnicu jednom nedeljno. Kada su deca uzbuđena i zabavljaju se, onda puna priče i vole da pričaju o svojim novostima za stolom.

Naravno, specijalna večera predstavlja takođe priliku da uključite i svoju decu u kuvanje i druženje sa vama u kuhinji. Kada se neke tematske večeri ponavljaju, ona će tražiti veću ulogu u pripremanju hrane, zato što će se sećati kako se to spremalo prošlog puta. Dok peru povrće, mešaju fil, rendaju sir… pričaće šta ima novo u školi i druge dogodovštine. Kada izlaze iz kuće ujutro, obavezno im recite: „Večeras ćemo imati pizza veče! “ Radovaće se tome i željno iščekivati ceo dan.

Popravljajte stvari zajedno
Promena slavine koja curi, menjanje gume na automobilu, farbanje ograde i ostale sitne popravke u kući nikako ne bi trebalo da radite bez dece u blizini. To je sjajan način da zajedno provedete vreme, dok ih istovremeno učite kako funkcioniše alat i uopšte svakodnevni život. Kuhinja, kupatilo, potkrovlje, podrum… odlične su učionice gde možete da naučite decu kako stvari funkcionišu i kako bezbedno mogu da poprave kvarove. Dajte im baterijsku lampu i objašnjavajte šta radite. Kako odrastaju, držite vi njima baterijsku lampu. Umesto pokvarenih stvari, rasklimanih polica i slično, dobićete male majstore u kući, a kao bonus imaćete još kvalitetnog vremena sa svojim klincima.

Nemojte svuda da vozite
Minute koje uštedite tako što na malu udaljenost vozite automobilom decu na igralište ili da se igra kod drugara kući, u stvari su neponovljivi trenuci koji se izgube zbog sopstvenog komfora. Sledeći put idite peške kada treba da odvedete decu negde blizu. Šetnja sa decom je sjajan način da usporite tempo života i provedete dosta spontanih i lepih trenutaka sa njima. Pričajte sa njima o tome gde idete, šta vi mislite, o čemu oni razmišljaju, šta vidite na putu, ko je šta kome rekao danas u školi itd. Ako ste doveli dete na čas klavira, sportski trening i slično, a do tada ste odlazili nazad i vraćali se kasnije, ubuduće ponesite neku knjigu da čitate ili neka dokumenta za posao, zatim nađite neko tiho mesto i tu sačekajte svoje dete. Sat ili dva, koje ćete provesti u kafiću ili na klupi u obližnjem parku, pomoći će vam da se malo opustite i odmorite od brzog tempa savremenog života. Nakon toga, uzmite svoje dete i vratite se peške kući.

Igrajte se njihovih igara
Ako odlučite da unesete video-igre u vaš dom, potrudite se da ih prvo proverite, a zatim čak i da naučite da ih igrate, kako biste iskusili i ovaj za njih važan deo dečjeg sveta. Zašto? Kao prvo, vaša deca će vas „razbiti“, da upotrebimo njihov žargon. Ovo je retka aktivnost u kojoj nikada nećete morati da ih pustite da vas pobede i dobra je stvar da ponekad deca mogu da vide roditelje kao nekoga ravne sebi. Štaviše, od kojih su u nečemu mnogo bolji. Kao drugo, deca će se ludo zabavljati sa vašom nespretnošću. Na kraju, video-igrice na neki način imaju ublaženu virtuelnu realnost, zato što imitiraju aktivnosti iz stvarnog života (auto-moto trke, borilački sportovi, skijanje, kuglanje…). Ovo je svakako mnogo bolje, nego da se uživo izlažu opasnosti i povređuju. Naravno, obavezno postavite vremenski limit. Ne dozvolite da virtuelna realnost, zameni stvaran život.

Servirajte sladoled i kokice
Da, svi znamo da postoji veliki problem sa gojaznošću u našoj zemlji i svakako ne želimo da naša deca nalaze uživanje samo u hrani. Međutim, deca moraju da budu deca i kada deca porastu i uđu u svet odraslih, a zatim i roditelja (o vama govorimo!), još uvek ponekad požele da se osete kao dete.
Uspostavite malu specijalnu tradiciju za razne poslastice. Tradicija će postati specijalna, zato što se ne dešava često. Sladoled i voćna salata za vrelo letnje nedeljno popodne, topla čokolada u hladnoj zimskoj večeri uz neku društvenu igru ili kokice za vreme važne utakmice u Ligi šampiona…
Međutim, nije suština u hrani, već hrana pomaže da se dođe do suštine. Razni specijaliteti i poslastice su odlični „okidači“ za razgovor i za stvaranje nezaboravnih uspomena. Vaša se deca neće sećati svih tema za razgovor, ali će se sigurno sećati povoda za takva okupljanja.

Ako uspete da maksimalno iskoristite svaki trenutak, koji provedete sa vašom decom, nećete biti samo sjajan roditelj, nego ćete ih učiti da postanu dobri ljudi i jednog dana sjajni roditelji takođe. Pokažite vašoj deci koliko vam je važno vreme koje provodite sa njima i uticaćete na generacije koje dolaze…