U nastavku ćemo vam predložiti nekoliko lepih navika i rituala, kojih bi trebalo da se pridržavate, a koji će vam doneti mnogo osmeha i lepih trenutaka u 2019. godini. Da li je moguće da između ostalog, sreća u porodici može biti i udoban kauč u dnevnoj sobi, najnoviji (crtani) film, zajednička porcija kokica i slično? Srećom, jeste moguće! Ispada da čak i osnovne porodične aktivnosti, kada se obavljaju sa određenim ciljem i malim ritualom, mogu doneti dugotrajno zadovoljstvo.

Jednostavno recite – DA

Uvedite „ Dan – DA “ kada osetite previše reči „ NE “ oko vas. Napunite neku činiju sa 6 ceduljica „Danas će biti lep dan“ i jednom ceduljicom „Dan – DA“. Kada u toku nedelje izvučete tu ceduljicu, probajte da na što više pitanja odgovorite sa „DA“. Na primer, ako vas deca zamole da pojedu čokoladicu pre ručka, da se više igraju na kompjuteru, da malo kasnije legnu i slično. To naravno ne znači da tog dana uopšte ne postoji reč „NE“, već da se polako navikavamo da je što manje ima i ostalih dana. Takođe, deca to neće zloupotrebljavati, jer znaju da će biti još „Dana – DA“.

Uživajte u „malim stvarima“

Uvedite lep ritual da svakog petka, zajedno sa svojom decom „proslavite“ kraj radne nedelje, kod vas na poslu, a kod njih u vrtiću/školi. Na pomalo ceremonijalni način se okupite u dnevnoj sobi i možete se poslužite sa čajem, toplom čokoladom, nekim keksićem, slatkišom ili slično. Naravno, ovde nije stvar u hrani ili piću, već deca imaju neki mali ritual na koji mogu računati, da malo odahnu od napora i brige koje nose iz škole. Odigrajte i neku igru sa kartama, kada ćete pričati o prethodnoj nedelji i možda praviti planove za predstojeći vikend. Deca će se uvek radovati ovom ritualu.

Oživite posebne porodične trenutke

Izvadite porodične foto-albume i snimljeni video-materijal, pa s’ vremena na vreme se svi okupite, kako biste oživeli posebne porodične trenutke. Pregledajte slike sa starih letovanja i videćete koliko su se svi u međuvremenu promenili, deca porasla, setićete se nekih zanimljivih situacija, koje će vas ponovo nasmejati.

Stručnjaci kažu da kada tražimo od nekoga da se seti svoj najboljeg dana u životu i da nam kaže šta se tada dešavalo, onda će ta osoba sve to ponovo da proživljava i automatski mu raste nivo sreće.

Koristite filmove kao „varnicu“ da započnete razgovore

Jednom nedeljno se okupite u kući na porodično „filmsko veče“. Kada se završi (crtani) film, neka svako kaže šta je shvatio o filmu, odnosno kakvu nas je lekciju naučio. Sjajna stvar je da čak ako ste ga već gledali, možete da pričate da li je neko primetio nešto novo, što vam je promaklo u prvom gledanju filma. Najlepši deo večeri je upravo to čavrljanje, kada se uz šalu i mnogo smeha, može mnogo naučiti o životu, a svakako razviti snažan porodični duh i još čvršća veza između roditelja i dece.

Neka se vaša deca igraju društvenih igara

Društvene igre su brz i jeftin način da se deca i cela porodica kvalitetno druže, čak i ako su različitih godina i interesovanja. Ovo će popraviti raspoloženje recimo za vreme hladnih i tmurnih zimskih dana. Kada su deca zbog vremenskih uslova „zarobljena“ u kući, to im podiže nervozu i na ovaj način ćete najbolje kanalisati njihovu energiju. Uskoro će se sve pretvoriti u smeh i zabavu i primetićete koliko su deca postala zadovoljnija i srećnija. Ne moramo ni da pominjemo koliko znači da se pred spavanje odreknemo elektronskih igara, TV-a i sl. Sigurno će to doprineti mirnom i lepom snu.

Zdrave navike

Evo nekoliko saveta koje bi trebalo da prihvatite, a koje vam neće zadati mnogo muke, a doneće dosta koristi i sprečiti mnogo zdravstvenih problema!
Servirajte šarenu hranu – Studije su pokazale da deca mnogo više vole kada je na tanjiru servirana hrana sa raznovrsnim bojama. Jarke boje voća i povrća nam kazuju da su puni vitamina, minerala i antioksidansa, koji su naravno veoma povoljni za naše zdravlje.

Kupite pedometre

Ne morate baš da kupujete specijalne uređaje, jer postoje i aplikacije za smart telefone, koji imaju istu funkciju (brojanje pređenih koraka), pa možete i njih koristiti. Možete odrediti zajednički cilj (npr. da za nedelju dana svako pređe 10.000 koraka). Kada uspete ovo da ostvarite, napravite malu proslavu sa nekim grickalicama, sokovima, poslasticama i sl. Ovo je sjajan način da svi steknu zdravu naviku da šetaju, a da se manje koristi prevoz.

Obezbedite dnevnu dozu humora

Šta god zasmejava i zabavlja vašu porodicu (smešni video klipovi, pantomima i ostale društvene igre) korisno je za vaše zdravlje, tako da nađite uvek malo vremena za „glupiranje“. Smeh povećava unos kiseonika, podiže raspoloženje, jer se stvara „hormon sreće“ – endorfin.

Sklonite elektro-igračke sat vremena pre spavanja

Sklonite dečje omiljene „elektro-igračke“ (kompjuteri, tableti, smart telefoni…) minimum sat vremena pre njihovog vremena za odlazak na spavanje. Istraživanja su pokazala da ukoliko se provede 2 ili više sati osvetljenim ekranom to potiskuje stvaranje melatonina, supstance koja obezbeđuje miran i prijatan san. Takođe, utvrđeno je da dovoljna količina ovog hormona pozitivno utiče na raspoloženje, dok njegov nedostatak dovodi do uznemirenosti, zamora i lošeg raspoloženja.

Neka vam bokal za vodu bude najbolji drug

Izvadite bokal, napunite ga vodom i stavite iseckano citrus voće (limun, pomorandža, limeta…). Ne samo da će vam ulepšati frižider, nego ćete obezbediti za vašu porodicu najzdravije piće na svetu. Voda je piće koje vas osvežava, a ne sadrži šećer i kofein i ukoliko niko iz vaše porodice ne pije gazirane i druge zaslađene napitke, to ostavlja više mesta za hranljive zdrave obroke koji su vam neophodni.

Jedite hranu bogatu vlaknima

Zašto vlakna? Postoji nekoliko glavnih razloga zašto bi trebalo svakog dana paziti na unos vlakana kroz prehranu, a glavni je zdravlje celokupnog organizma. Manjak vlakana može uzrokovati mnoge probavne probleme, a do toga ne treba niti dolaziti, jer se ona nalaze u mnogim namirnicama. Osim što sprečava stomačne probleme, normalizuje nivo šećera u krvi, snižava holesterol i smanjuju mogućnost dobivanja prekomernih kilograma, potpuni učinak vlakana na zdravlje je teško nabrojati, jer pomažu u gotovo svakom procesu i delovanju organizma. Insistiranje na hrani bogatoj vlaknima, ne znači da treba samo da forsirate npr. integralni pirinač. Avokado, jabuke, kruške, maline, kokice i veliki izbor druge ukusne hrane su takođe prebogate vlaknima.

Jedite zajedno

Porodice koje imaju običaj da često zajedno ručaju, to su im zdravije navike povodom ishrane (manje trans-masti, pržene hrane, gaziranih pića i sl.). Takođe, neke studije su čak pokazale da to ima uticaj i na bolji uspeh u školi, veći vokabular u izražavanju, veća otpornost organizma i uopšte manju verovatnoću da se steknu nezdrave navike, kao što je npr. pušenje i slično. Ukoliko ne možete da organizujete svakodnevne večere, pokušajte zajednički doručak ili makar uspostavite tradiciju porodičnog nedeljnog ručka, kada ste svi na okupu.