• Perite bebino lice blagim sapunom za bebe

  • Obrišite bebu pamučnim tuferima nakvašenim u toploj vodi

  • Perite bebinu kosu blagim šamponom za bebe, ne više od tri puta nedeljno i nežno češljajte svakog dana sa četkom za bebe ili mekanom četkicom za zube

Ima mnogo stvari kojima treba posvetiti pažnju, kada se vaša beba rodi. Evo ih nekoliko koje ne treba da stoje na tom spisku.

Mekano mesto na bebinoj glavi

Uopšte ne treba da se brinete ako napipate mekano mesto na bebinoj glavi. Kada dodirujete ta mesta, poznato kao „fontanela“, vi ne dodirujete mozak, već debelu visoko zaštitnu membranu. Glava vaše bebe je zbog toga fleksibilna i već je preživela dosta „grubu vožnju“ prilikom dolaska na ovaj svet.

Bebin puls na fontaneli

Ono što vidite je normalno funkcionisanje bebinog sistema cirkulacije. Pošto fontanela pokriva mekano mesto na glavi gde se lobanja nije do kraja formirala, pa su zbog toga vene i arterije vidljive

Krv u pelenama beba devojčica

Tokom trudnoće, nalet materinskog nivoa estrogena ponekad može da stimuliše matericu ženskog fetusa. Tokom prve nedelje života, nije neobično da bebe devojčice imaju mini period, kada se može pojaviti malo krvi u pelenama.

Malo ulegnuće na bebinim grudima

Opustite se, nije u pitanju srčani problem! Kako kažu stručnjaci, grudna kost se sastoji iz tri dela. Ulegnuće koje vidite je najverovatnije donji deo, koji okrenut na unutrašnju stranu. Kako beba raste, njene grudi i mišići stomaka će to izravnati. Čak i pre toga, masne naslage prekrivaju ovu potpuno normalnu pojavu anatomije novorođenčadi

Mekane stolice posle svakog hranjenja

Bebe koje dojite mogu da imaju stolicu posle svakog hranjenja, zato što se majčino mleko veoma brzo svari. Bebe koje hranite veštačkim mlekom imaju sporije varenje. Što se tiče mekane, odnosno retke stolice, jednostavno to je zato što se bebe hrane isključivo tečnom hranom.

Stalno štucanje

Stručnjaci nisu sigurni zašto bebe toliko štucaju. Preovlađuje mišljenje da je razlog to što još nije potpuno uspostavljena „veza“ između mozga i dijafragme, odnosno abdominalnog mišića koji reguliše disanje. Međutim, bez obzira koji je razlog u pitanju, štucanje je bezopasan deo odrastanja bebe.

Plač

Novorođenčad imaju nezreo nervni sistem i zato se lako zaplaču. Plakanje je jedini način bebe da komunicira sa okolinom vezano za svoje potrebe. Jednostavno, iako izgleda da je beba u bolovima, to je potpuno bezopasno za nju.

Osip na licu

Zbog majčinih hormona, koji još uvek cirkulišu u njihovom telu, neka novorođenčad mogu da dobiju male akne, koje se najčešće pojavljuju između 2. nedelje i 2. meseca života. Potpuno je bezopasno i samo zahteva nežno čišćenje.

Otečene grudi kod beba devojčica ili dečaka!

Isti hormoni koji izazivaju mini period kod beba devojčica, mogu takođe da izazovu oticanje grudi kod oba pola. Iznenađeni? Da! Privremeno? Apsolutno! Za brigu? Ni malo!

Kijanje sve vreme

Bebe imaju male noseve! Samo mala sluz može izazvati kijanje. Pošto su bebe izašle iz vodene sredine materice, verovatno je da imaju malo zapušene disajne puteve, što takođe može izazvati kijanje. Osim ako kijanje nije praćeno sa gustom žutom sluzi, koje može da uputi na prehladu, svako drugo kijanje je samo još jedna faza koju će beba prerasti.