Sad je zvanično! Uradili ste nekoliko testova da biste bili sigurni, a onda Vam je lekar potvrdio: Trudni ste! Neverovatne stvari će se dogoditi tokom 40-plus nedelja trudnoće, pa, držite se čvrsto dok ne počne uzbudljivo, životno putovanje ka roditeljstvu. Evo nekoliko saveta, kako praktičnih tako i radosnih, kako bi Vam pomogli da izvučete maksimum iz svog prvog trimestra:

  • Čak i ako i dalje imate ravan stomak, počnite da se fotografišete nedeljno kako biste dokumentovali promene svog tela. To će biti zabavna uspomena i odličan početak za unos prvih fotografija u album Vaše bebe.
  • Posetite doktora. Važno je otići na Vaš prvi pregled sa pravim pitanjima. Ovo može uključiti bilo šta od: „Koliko težine treba da dobijem?“, „Koje su mi analize potrebne?“ Nijedno pitanje nije glupo i kada završite trebalo bi da imate utisak kao da imate sve odgovore koji su Vam potrebni od Vaše prve posete. Ako je moguće, dodjite sa svojim partnerom.
  • Zdravo, jutarnje mučnine. Tokom prvog trimestra, mnoge trudnice susreću se sa mučninom, povraćanjem i imaju averziju na određenu hranu i mirise. Da se ne biste opteretili, jedite male, česte obroke tokom čitavog dana.
  • Širenje vesti. Možda ste zadržali divne vesti, ali neki roditelji misle da je zabavno razmišljati o nekim kreativnim načinima da ih objave. Ili počnite da razmišljate o imenima bebe.
  • Budite par. Plešite. Obucite se i izađite na večeru. Dugo šetajte. Uživajte u svom vremenu pre nego što život postane poprilično složeniji.
  • Pravite finansijski plan. Roditeljstvo je neprocenjivo, ali i skupo. Ako još niste, sada je pravo vreme da napravite porodični budžet. Moraćete uključiti sve sadašnje i buduće troškove vezane za bebu, uključujući negu, odeću, dodatnu opremu, školovanje, stanovanje, hranu.. Možda želite da kupite životno osiguranje. Priprema sada će Vam pomoći da uštedite za budućnost.

Na jednoj trećini puta si da pozdraviš svoju bebu. Tvoj prvi trimestar je pun emocija, pa čak i moguće uznemirenosti i uzbuđenja, ali ne zaboravite da odvojite vreme da uživate i razmišljate tokom posebnih 13 nedelja – prvog trimestra.

Prvi drugi i treći trimestar