Tokom drugog trimestra, vreme je da uživate u trudnoći i počnete širiti sjajne vesti. Nadamo se, jutarnja mučnina je stvar prošlosti, tako da možete uživati u osećanju sa mnogo energije. Evo nekih stvari koje ćete doživeti u svom drugom trimestru:

  • Nema više stiskanja u sportskoj odeći! Stomak je porastao, i počeli ste da izgledate kao trudnica. Dok prerastete sve u ormaru, zabavite se osećajem materinstva, npr. noseći trudnički jeans. Tu je mnogo slatkih stvari za kupovinu ili pozajmljivanje.
  • Sada, kada je postalo vidljivo, možda će Vam osloboditi mesto u vozu ili autobusu. Dobićete i puno neželjenih saveta i komentara jer drugi nagađaju da li nosite dečaka ili devojčicu gledajući položaj stomaka. Većina su priče starih žena. Ignorišite ih, ili se zabavite i uzmite opklade na krajnji ishod.
  • Otkrivanje pola. Tokom vašeg drugog trimestra trudnoće – oko 16. – 20. nedelje – možete saznati da li nosite dečaka ili devojčicu. Ako ste spremni da čujete, možete da napravite iznenađenje Vašim najbližima, i imate dobru zabavu. Ili držite vesti za sebe kao svoju malu tajnu narednih pet meseci.
  • Čudne želje. Želi li neko kisele krastavčiće i sladoled? Mnoge žene kažu da žudnja za ovim počinje tokom ovog perioda. Možda ste zapanjeni kako su neke čudne stvari iznenada postale privlačne, dok neki stari favoriti mogu učiniti da Vam se stomak okrene.
  • Beba u pokretu. Možda je to kada slušate svoju omiljenu muziku ili jedete začinjenu hranu, ali u određenim periodima ćete početi da osetite bebu. To je tako uzbudljivo. Stavite ruku svog partnera na stomak kad se to dogodi, tako da možete zajedno doživeti to. Možda nikada ne biste pomislili, ali možete provesti celo veče samo gledajući svoj stomak.
  • Nastavi sa kretanjem. Ako ste imali jutarnju mučninu, verovatno će početi da se smanjuje u drugom trimestru. Takođe možete imati više energije, pa je sada vreme da se stvari pripreme za Vašu bebu. Očistite i organizujte spavaću sobu kako biste počeli da pripremate “gnezdo“ za Vašu bebu. Istražite prodavnice za bebe kako biste dobili još neke ideje za uređenje. Takođe je sjajan predlog da se pridružite školi roditeljstva i tamo upoznate druge roditelje.
  • Fotografiši svoj stomak. Ako ste tip koji to želi da podeli, napravite foto-snimke Vašeg stomaka koji se menja iz dana u dan, i podelite tu sreću sa Vašim najbližima.

Čestitamo! Na dve trećine puta trudnoće ste. Vaša beba će biti ovde i pre nego što pomislite!

Prvi drugi i treći trimestar