Prvi mesec trudnoće je jedno veliko otkriće. To se razlikuje od onoga što ste ranije doživeli. Iznenada, shvatate da beba koju ste zamišljali stvarno raste u vašem telu. Tokom tih prvih nedelja, vaše uzbuđenje se kreće od saopštenja onima koji su vam najbliži i razmišljajući kako će izgledati ovo putovanje. Tražili smo od roditelja da podele svoja mišljenja o ovom prvom periodu trudnoće.

Mamina intuicija može biti prilično moćna, barem prema rečima jedne mame. „Pokušali smo da zamislimo tih devet meseci. Jednog zimskog dana osetila sam se užasno. Imala sam osećaj nervoze, i osećala sam se umorno i slabo. Nazvala sam mamu da se požalim. „Ne, nemaš grip. Ti si trudna. To su ti hormoni.“ Bila je u pravu.

Vest o trudnoći može biti uzbudljiva, ali osećaj anksioznosti je normalan. Jedna od mama se priseća da je saznala da je trudna dok joj je suprug bio odsutan. „Planirali smo šest meseci ili više, i znala sam da je moj muž još uvek neodlučan. Nisam bila sigurana kako će reagovati kada sazna da sam trudna. Bio je na putu, tako da je moj plan bio da mu kažem lično čim se vrati kući. Nakon što sam mu rekla da sam trudna, podelio je sa mnom događaj koji je doživeo na svom službenom putu, žena koja je držala bebu tokom leta, trebalo je da ode do toaleta. Zamolila ga je da pričuva bebu, i dok je držao u naručju osetio je da je spreman za roditeljstvo.“

Nikad nije lako predvideti koliko će dugo trajati dok ne zatrudnite. Jedna mama nam je pričala da je shvatila da će taj proces potrajati, jer ima 35 godina. „Kupila sam test trudnoće, čak nisam čekala da moj suprug dođe kući, bila sam toliko iznenađena što sam videla da je test pozitivan da sam uzela još dva testa pre nego što sam pozvala mog muža da mu kažem. I onda kada se vratio kući, uradila sam još jedan, nikada se nisam osećala toliko srećno.“

Niko ne zaboravi trenutak kada sazna da je trudan, a to je priča koju će vaša deca verovatno rado voleti da čuju. Vođenjem dnevnika trudnoće tokom svih četrdeset nedelja stvorićete uspomene vredne pomena, koje ćete prepričavati vašoj deci dugi niz godina. Smatrajte ovo polaznom tačkom vaše porodične priče.