Čestitamo, postaćete mama! Nema sumnje da imate pitanja o tome kakva će biti Vaša trudnoća i možda ćete biti malo nervozni zbog onoga što je pred nama. Govoreći sa svojim doktorom i učiti koliko god je to moguće o trudnoći, pripremićete se za najbolju majku koju možete. Sledeći odgovori na neka često postavljana pitanja o trudnoći će vam pomoći da započnete.

Pomoć! Nervozna sam zbog moje trudnoće. Šta mogu da uradim?

Nemojte se plašiti da kontaktirate druge i izrazite zabrinutost. „Razgovarajte sa svojim partnerom, porodicom ili prijateljima o tome kako se osećate. Ne izražavanjem Vaših osećanja samo će učiniti da se osećate gore. Izdvojite vremena da razgovarate sa svojim partnerom, vašom porodicom i prijateljima i obavestite ih da ste nervozni. Izgradnja mreže podrške sada će vam pomoći tokom trudnoće. Podelite svoja pitanja, brige i uzbuđenja sa Vašim ljudima i možda ćete biti iznenađeni koliko će se članovi porodice podeliti ta osećanja sa vama. I žene koje su već majke sigurno imaju savete koje možete koristiti i Vi.
Takođe, naučite koliko god možete o trudnoći. Pogledajte knjige iz vaše biblioteke, istražujte ugledne medicinske resurse na mreži i obavezno razgovarajte sa svojim lekarom. Obrazovanjem sebe, znaćete šta da očekujete i osećate više sigurnosti.

Da li stvarno treba da uzmem prenatalni vitamin?

Ovo je dobro pitanje za Vas i Vašeg doktora o čemu treba da razgovarate. Međutim, većina pedijatara sugerišu da buduće majke tokom trudnoće treba da uzimaju prenatalnu folnu kiselinu koja sadrži vitamin. Kako objašnjava Služba za javno zdravstvo, „sve žene sposobne da zatrudne (treba) konzumiraju 400 mikrograma folne kiseline dnevno kako bi sprečile defekt nervne cevi.“

Koliko pregleda treba da imam tokom moje trudnoće?

Prenatalna nega tokom trudnoće je apsolutno neophodna. Ova konzistentna briga može pomoći u tome da Vas i Vašu bebu održi zdravim, i ukoliko se pojave neki problemi da ih na vreme spreče. Obično se obavljaju redovni pregledi:

  • Jednom mesečno, od 4. do 28. nedelje
  • Dvaput mesečno, od 28. do 36. nedelje
  • Nedeljno od 36. nedelje dok se ne porodite.

Gore navedeni raspored se može malo promeniti, u zavisnosti od vaše trudnoće. Obavezno razgovarajte sa doktorom za kompletan raspored Vašeg pregleda.

Koliko ultrazvučnih pregleda treba da imam?

Ultrazvučni pregledi se mogu izvoditi u bilo kojoj tački tokom trudnoće, ali se ne smatraju uvek rutinskim prenatalnim testom. Uglavnom najmanje 2:

  • Prvi ultrazvuk se obično radi između 6. I 9. nedelje, u sklopu biofizičkog profila (prenatalna evaluacija ultrazvuka).
  • Drugi je obično zakazan između 18. i 20. nedelje, kako bi se potvrdila starost fetusa i pravilan rast, kao i to da li treba da kupujete ružičaste ili plave benkice.

Kada mogu saznati pol moje bebe?

Tokom ultrazvučnog pregleda u drugom tromesečju, možda ćete moći da saznate pol Vaše bebe; generalno između 18. i 20. Nedelje trudnoće.

Mogu li i dalje vežbati tokom trudnoće?

Kancelarija za zdravlje žena izveštava da zaista možete da vežbati tokom trudnoće. Osim ako Vaš lekar kaže da to ne radite, pokušajte da imate najmanje dva sata i 30 minuta aerobne aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno.
Da biste maksimalno povećali zdravstvene prednosti u radu tokom trudnoće budite sigurni da ste Vi i Vaša beba dobro rasporedili svoje vežbe tokom čitave sedmice. Ako ste redovno radili pre trudnoće, možete nastaviti svoj nivo aktivnosti dok god se Vaše zdravlje ne menja, ali razgovarajte sa svojim doktorom o svom nivou aktivnosti tokom trudnoće.

Koliko težine treba dobiti tokom trudnoće?

Trebali biste postepeno povećavati težinu tokom trudnoće, uz većinu težine stečene u poslednja tri meseca.
Savet je da žene dobijaju kilažu po sledećoj stopi:

  • 1 do 4 kilograma ukupno u prva tri meseca
  • 2 do 4 kilograma mesečno tokom četvrtog do devetog meseca

Ukupna količina koju dobijate tokom trudnoće zavisi od Vaše težine. Za žene koje imaju kilažu skladnu visini predlog je da dobiju između 12 i 15 kilograma. Obavezno razgovarajte sa doktorom da biste saznali koja je stopa i količina povećanja telesne mase najbolja za Vas.

Kako ću znati kada je vreme da odem u bolnicu?

Zapišite svoje kontrakcije da biste pratili kada započnu, koliko dugo traju i period između njih. Ovo je dobar indikator koliko će ubrzo početi prva faza porođaja. Sa porođajem, kontrakcije postaju redovne, jače i češće. Ove kontrakcije će se uspostaviti redovno i neće nestati, čak i ako promenite položaj ili promenite svoju aktivnost.
Ako niste sigurni da li su kontrakcije prave, pozovite svog doktora. Brzi telefonski razgovor će Vam umiriti razum i pomoći će Vam u odluci da li je vreme za porodilište, a onda sačekajte malo ili da skočite u auto i krenite u porodilište.