Evo fascinantnog odgovora na pitanje: Koliko moja beba razume svet oko sebe?
Svaki roditelj za svoju bebu misli da je mali genije. To možda i nije toliko daleko od istine, kada se uzme u obzir zapanjujuća količina znanja koju novorodjenče ima. Njena čula počinju da se razvijaju još u majčinom stomaku i napreduju neverovatnim tempom tokom prve godine. Daleko od toga da su mala bespomoćna stvorenja, vaša beba „obradi“ veoma mnogo informacija i koristi ih da bi postala bliska sa vama.

Sluh

Vaša beba može da prepozna zvuk u trećem trimestru, tako da je već prilikom rodjenja ovo čulo dosta razvijeno. Ona će reagovati na poznate glasove – posebno Vaš, pošto ga je dosta slušala u stomaku. Postoji mišljenje da čak može da prepozna pesmice i priče, koje je čula tokom poslednjih šest nedelja trudnoće. Već sa mesec dana, može da razlikuje neke glasove. Kada napuni 6 meseci, beba prepoznaje i reaguje na svoje ime. Ovo je takodje vreme kada beba počinje malo da brblja i otkriva još jedan zvuk koji voli – svoj glas!

Zvukovi koje bebe vole

  • Beli šum – zvuk usisivača, fena za kosu, zujanje i slično, jer ih to podseća na umirujuće zvuke u maminom stomaku.
  • Visoki glasovi kada im pevamo i uopšte se obraćamo bebi.
  • Muzika, posebno uspavanke i pesmice za decu

Možda mislite da je Vašoj bebi potrebna tišina da bi spavala, ali ona je u stvari navikla na (glasne) zvuke Vašeg tela, dok je bila u stomaku. Slobodno možete pravite malo „buke“, jer će beba možda čak i bolje spavati.

Vid

Vid je najmanje razvijeno čulo na rodjenju. Novorodjenčad mogu da vide najviše do 20-30 cm. Osim toga, bebin svet izgleda kao jedno zamućeno mesto, zato što njene oči još uvek ne funkcionišu zajedno, pa ne mogu da se fokusiraju, odnosno da „izoštre sliku“ na daljinu. Medjutim, upravo taj ograničeni vid omogućava bebi da se još više veže za vas. Beba vidi taman toliko da gleda vaše lice dok je hranite.

Novorodjenče
Vaša beba voli da gleda vaše lice, posebno delove sa velikim kontrastom, kao što su oči ili kosa… Pošto njen pogled u boji još uvek nije u potpunosti razvijen, ona je očarana crno-belim kontrastima, jakim ivicama i velikim jarko obojenim stvarima.

2 meseca
Bebine oči počinju da rade zajedno i većina beba mogu da prate pokretne stvari. Mozak vaše bebe spoznaje i prati kretanje, pa zato izmedju ostalog voli da vidi svoj odraz u ogledalu.

4 meseca
Sada već može da lepo vidi boje, pa joj igračke i plišane životinje postaju sve zanimljivije. Takodje, ima bolju percepciju dubine i može da zapazi objekte širom sobe.

6 meseci
Vaša beba je sposobna da opazi fine detalje, pa može biti očarana stvarima koje joj do tada uopšte nisu bile interesantne: lice plišanog mede, oblik njegove zvečke ili drvo koje se vidi sa prozora sobe…

Ukus

Receptori za ukus se kod beba razvijaju još dok je u majčinom stomaku, jer preko amniotičke tečnosti deli istu hranu sa majkom. Nastaviće da sa njom deli arome i posle rodjenja, zato što ukus hrane takodje prolazi kroz majčino mleko, čime ga čini pomalo različitim svaki sledeći put. Medjutim, bez obzira na to šta majka jede u trudnoći, beba se radja sa „slatkim zubima“ – sve što je slatkasto je ukusno i primamljivo. Zbog toga tako željno guta i majčino i veštačko mleko, pošto su oba slatka. To je način na koji priroda omogućava savršenu hranu za bebe!

Čvrsta hrana

Kada je vaša beba spremna za čvrstu hranu (obično oko 4 do 6 meseci), još uvek će žudeti za slatkim. Zbog toga će halapljivo uzeti nekoliko zalogaja kašice od jabuke ili banane, ali će možda odbiti boraniju ili grašak. Treba obezbediti raznovrsnost u ishrani bebe, ali imati u vidu da će uvodjenje nove hrane biti mnogo teže kod beba koje se još uvek hrane na bočicu, jer su se navikla na isti ukus za svaki obrok. Ako ste preko majčinog mleka izlagali bebu raznim aromama, čak i jakim kao što je luk, ona će ih mnogo lakše prihvatiti kada počnete sa čvrstom hranom. Ljudi vremenom gube receptore za ukus, tako da najverovatnije beba ih ima mnogo više od vas.

Dodir

Dodir je prvo čulo koje se razvija u majčinom stomaku i verovatno je najrazvijenije prilikom rodjenja. Bebe žude za što više fizičkog kontakta, kada se osećaju ušuškano i voljeno. Više od bilo kog drugog čula, dodir stvara čvrstu vezu izmedju roditelje i bebe.
Postoji mnogo lakih i zabavnih načina da se još više zbližite sa vašom bebom.

  • Grlite se golim grudima bebe na vaše grudi, kao kod malih kengura.
  • Trljajte joj ledja za vreme hranjenja
  • Plešite sa njom, obraz uz obraz
  • Povijte je u meko i udobno ćebe
  • Uradite nežnu masažu

Kada beba napuni 6 meseci, ona je željna da istražuje svet oko sebe sa obe ruke. Sve čega se beba dohvati, na kraju će najverovatnije završiti u njenim ustima, jer su ona puna receptora za dodir. To je mesto gde beba najbolje „oseća“ stvari.

Miris

Beba razvija mogućnost da miriše u 6. mesecu trudnoće. U stvari, pošto se ovo čulo dodatno razvija od rodjenja do 8. godine, sposobnost i osetljivost na mirise će nekoliko godina biti bolja od vaše. Beba koristi ovo čulo da istražuje svet oko sebe i da vas još bolje upozna, jer može da vas prepozna po jedinstvenom ukusu majčinog mleka i to pre nego što napuni jednu nedelju života.

Evo nekoliko saveta kako možete da umirite bebu i još više se povežete sa njom.

  • Koristite isti šampon, sapun i dezodorans. Vaša beba voli poznate mirise
  • Neka Vaš suprug takodje koristi iste kozmetičke proizvode. To će povećati bliskost bebe sa ocem.
  • Dajte bebi jednu svoju neopranu majicu, što će je utešiti kada se uznemiri.
  • Neka otac ponekada smiruje bebu, kada ne može da zaspi, a nije gladna i ne treba joj hranjenje. Miris majčinog mleka sa grudi, još više može da uzbudi bebu

Čak i novorodjenčad mogu da imaju koristi od malo aromaterapije. Neka istraživanja su pokazala da posle medicinskih intervencija, bebe smiruje miris vanile.