U jednom momentu, menjanje bebinih pelena premašuje fazu bliskosti i dolazi do faze „opstanka“, jer kada naši mališani postanu aktivni pokušavaju na sve načine da naruše sam čin presvlačenja i otpuze, pa ih je samim tim mnogo teže animirati i staviti im pelene.

Mi možemo da vam pružimo neke od korisnih saveta kako da pretvorite to meškoljenje u zabavu! Zamenite „bitku“ stresnog menjanja pelena, u menjanje bez stresa i ispunjeno radošću. Brzo i uz osmeh.

Pružite vašoj bebi mogućnost da se oseća uključeno
U toku presvlačenja pričajte vašim mališanima šta radite, pošto nam je svima poznato koliko su nemirni, dajte im da drže nešto u rukama, bilo da je to krema, maramice ili pelene. Time im pružate osećaj da vam pomažu, osećajući se kao veliki, a samim tim biće okupirani „poslom“ u kojem vam pomažu.

Izmamite im osmeh
Mališani su navikli na vas, i sigurno je da već imate trikove kojima se koristite kada im izvlačite osmeh sa lica, ne bi bilo loše da to radite i dok im menjate pelene, sigurno je da će taj momenat učiniti manje trajnim.

Pričajte im
Ako pitate nas, to će biti priča o kornjači i zecu, ali ne bi bilo loše da vi sami smislite neku vašu priču za koju ste sigurni da će im biti interesantna da je čuju, ili da im kažete kako ste proveli dan. Dok im pričate, gledajte ih u oči, pružite im osećaj uključenosti, naši najmlađi reaguju na kontakt očima, a to će biti taman dovoljno dugo da joj skrenete misli sa menjanja pelena, i sam taj čin učinite interesantnim.

Animirajte ih igračkama
Imajte jednu „rezervnu“ igračku koja im nije svakodnevno na očima, a koja bi ih u momentima presvlačenja obuzela pažnjom, taman dok im vi vrlo brzo promenite pelene.

Pozovite pojačanje
Ako sve drugo ne uspe, možda ćete morati da pozovete pomoć. Ovo bi mogao biti stariji brat, vaš partner, čak i porodični ljubimac. Da neko drugi odvuče pažnju vaše bebe, poljubi je, čak i deluje suptilno glupo da bi im se mogla odvući pažnja. Još bolje, imajte na umu da neko drugi menja pelene zajedno sa vama. Pauza iz vaše uobičajene rutine može biti samo ono što svima treba.

Uz ove savete menjanje pelena će ići brže i lakše kako za mame tako i za tate, naravno mališanima će delovati da to mnogo kraće traje, a nakon toga ćete svi imati više vremena za bitnije stvari – npr. za zabavu!